Gândirea pozitivă

25.02.2018

Dincolo de a fi optimist, gândirea pozitivă e o atitudine. Nu e nevoie de un intelect prea dezvoltat pentru a gândi pozitiv, însă e nevoie de o oarecare cunoaștere de sine, și de înțelepciune.

Atitudinea mentală pozitivă reprezintă starea de spirit pe care o avem sau ar trebui să o avem cât mai des cu putință de-a lungul unei zile, întreaga viață, și ea denotă un echilibrul interior.

Atitudinea mentală se dezvoltă și se cizelează de-a lungul vieții și e determinată de experiențele noastre de-a lungul timpului, de inteligența emoțională, limbajul nonverbal (postura corpului, intonația folosită în comunicare), intuiția, disciplina și obiceiurile pe care le avem. Ea ne ajută să trăim în prezent dar cu o viziune asupra viitorului.

Evenimentele exterioare nu ar trebui să modifice brutal și radical starea interioară.

Ce nu e gândirea pozitivă. Dacă trăiești cu capul în nori, într-o naivitate deplină și fără un țel anume, ce crezi că se va întâmpla dacă tu te consideri cel mai pozitiv și norocos om din lume și mergi spre exemplu, la un examen pentru care nu te-ai pregătit cu nimic? Sau cum ar fi ca mâine să te apuci să operezi pe creier bazându-te doar pe faptul ca tu ai o gândire pozitivă fără a avea o pregătire în domeniu? Așadar, gândirea nu implică doar un optimism naiv, iar dacă urmărești doar scopul fără să înveți să te bucuri de procesul în sine, iarăși nu e bine, pentru că devenind prea preocupați de beneficiile gândirii pozitive, uităm ceea ce le generează de fapt. Bucuria cea mai de preț în viată e însăși capacitatea noastră de a căuta bucuria.

Că tot am adus aminte de noroc mai sus, îmi vine în minte o frază care mie îmi place foarte mult: norocul e întâlnirea oportunității cu pregătirea.

Totul în viața asta reprezintă o alegere. Toate acțiunile pe care le facem și tot ceea ce suntem reprezintă lucruri pe care le-am învățat până în prezent, prin imitare, explorare sau repetiție. Și gândirea pozitivă este o alegere, una pe care o putem învăța, dacă pe moment nu face parte din felul nostru de a fi, însă:

Niciun om nu poate convinge pe altul să se schimbe. Fiecare dintre noi stă de pază la o ușă a transformării - care nu poate fi deschisă decât pe dinăuntru. Nu putem deschide ușa altuia nici prin argumente raționale, nici prin seducție sentimentală - asta spunea Marilyn Ferguson.

Chiar și cei mai buni se antrenează. Și tu poți face asta!

Obstacole și negație. Cei cu gândirea pozitivă se focusează pe rezultat și pe proces, iar cei cu gândirea negativă se focusează pe obstacole. Simplu ca bună ziua! Acest principiu se aplică în toate domeniile vieții. Problema nu e că apar obstacole, problema e că le vedem ca fiind permanente și fără rezolvare. Negativiștii cred mereu că rezolvarea trebuie să vină din exterior și fac afirmații de genul: fie ce-o vrea dumnezeu.

Probleme pot apărea în viață, și acum lăsând la o parte atitudinea unora de a vedea probleme și acolo unde nu sunt, păi dacă eu îmi las problemele în rezolvarea altora, ce fac? mă consum degeaba și stau la mila evenimentelor exterioare? Dacă eu nu sunt în stare să știu ce îmi place, ce pasiuni am, nu voi sti nici să-mi organizez timpul, astfel încât să învăț să mă bucur de mine, de ce are de oferit viața, pai atunci clar că mereu o să fiu la mila destinului.

Unii trăiesc după clișeul să fie bine ca să nu fie rău, fără a avea un scop bine definit.

Creierul la nivel de subconștient nu percepe negația. Afirmația: nu te gândi la numarul 3, te face să te gândești la acest număr. În afirmația: nu vreau să am accidente, creierul înțelege să am accidente..

Influențarea vremii. Ce nu pot înțelege e cum de se lasă unele persoane manipulate de media. Mai nou parcă e ceva incredibil de ciudat să ningă sau să fie minus 5 grade în ianuarie. Dintr-o dată sentimentul normal că e iarna și ninge se transformă în expresii ca iadul alb, sau se închid școli, șosele și vine sfârșitul: șoc și groază, ninge în februarie. Îmi aduc aminte când eram copil și mergeam la școală prin zăpadă până la genunchi, sau cum înghețau ditamai râurile de la mine de acasă, totul spre fericirea noastră. Țin minte cum vecinii și ai mei, se sculau dimineața devreme ca să măture zăpada din fața casei, ca să nu o bătătorească oamenii care mergeau la schimbul 1, ce începea la ora 7, dar toată lumea era fericită, și nu era nimeni supărat pe iarnă.

Acum am impresia că ne supărăm imediat, din orice lucru banal. Păi treabă e asta?

Să fie clar, că atâta timp cât nu ne controlăm gândirea și sentimentele interioare, vom fi mereu la mila întâmplărilor exterioare și astfel trăim în deznădejde, suferința și durere.

Fiecare dintre noi avem șansa de a gândi pentru noi înșine, de a ne crea propria fericire, și astfel contribuim la fericirea globală. Dacă tu nu ai așteptări pozitive de la tine, cum ai putea să ai de la alții din exterior?

Superstiție. Ce mă amuză tare, e că am descoperit că unii se folosesc de anumite superstiții pentru a avea așteptări pozitive și au o mentalitate de genul: mă gândesc la ce e mai rău că astfel să se întâmple de fapt bine. Sunt atât de fricoși și atât de mult influențați de tot ce vine din exterior încât le este și teamă să gândească pozitiv. Din nou, mă repet, în viață, dacă nu știi ce îți dorești, nu știi nici ce să faci și vei rămâne mereu la mila evenimentelor exterioare. Oare e drept ca altceva să hotărască cum te simți sau tu ești cel care hotărăște asta?

Principii:

  • Gandirea pozitivă nu e pentru leneși, ea implică să ai propriile opinii și nu să crezi naiv orice.
  • Nu te focusa pe ce nu merge, ci pe ceea ce poți face acum în momentul de față.
  • Nu ai controlul a nimic altceva din exteriorul tău, dar ai control total asupra gândirii tale.
  • Nu e de ajuns să vrei ceva, trebuie să-ți faci un plan care să presupună pașii necesari pentru realizarea acelui lucru.
  • Fii disciplinat!
  • Găsește-ți pasiuni!
  • Nu poți schimba lumea însă poți să te schimbi tu, să nu mai fii o victimă.
  • Nimeni nu îți datorează nimic.

România. Știu că probabil mulți care or să citească acest articol or să facă afirmații de genul: cum să reușești să te menții optimist când muncești din greu pe un salar de nimic, într-o țară în care guvernul consideră că poți trăi decent cu câteva sute de lei pe lună? Sunt conștient de asta, și mai sunt conștient că împreună, uniți, cu un scop comun, putem să ne creăm națiunea și viața dreaptă pe care o merităm! Să învățăm din greșeli și să nu rămânem indiferenți la vot, și totodată să promovăm politicieni inteligenți, drepți, care vor respecta interesele țării și ale poporului, și care vor lupta cu înțelepciune și pricepere pentru binele și bunăstarea românilor!

Autohipnoza. Omul e un mare hipnotizator al lui însuși, deoarece gândurile pe care și le fixează despre el însuși tind să devină realități, și având în vedere faptul că lucrurile sunt de cele mai multe ori așa cum ni le descriem noi înșine, și astfel ne construim o realitate proprie, haideți să o facem frumoasă și benefică. Mai jos sunt câteva propoziții pe care ni le putem spune cu voce tare sau în gând, după ce ne-am așezat într-o poziție confortabilă și într-un loc liniștit, considerați-o și o formă de meditație:

  • Devin tot mai conștient de respirația mea, de poziția buzelor și de privirea pe care o am.
  • Respirația mea este profundă și coboară până în stomac.
  • Cu fiecare respirație devin tot mai relaxat.
  • Sunt conștient de tot trupul meu și de tot ce reprezint ca persoană.
  • Sunt liniștit și calm.
  • O liniște plăcută mă înconjoară.
  • Mintea mea este calmă și plină de energie creatoare.
  • Atitudinea mea este pozitivă și înțeleaptă.
  • Privirea mea este senină.
  • Deciziile corecte îmi vin imediat în minte.
  • Mintea mea este ageră.
  • Felul meu de a fi, e dat de forța și determinarea caracterului meu.
  • Vocea mea este caldă, prietenoasă iar cuvintele îmi sunt articulate.
  • Privirea mea este caldă și sexy.
  • Postura mea este dreaptă.
  • Oamenii se simt în largul lor în preajma mea.
  • Am o stare de bine care îmi cuprinde întreg organismul.
  • Mereu caut dreptatea și acțiunile mele se bazează pe credințele, principiile și valorile mele.
  • Credințele, principiile și valorile mele sunt pozitive și ele mă definesc.
  • Sunt mândru și mă simt bine în pielea mea.
  • Sunt o persoană deosebită și am o atitudine frumoasă și sănătoasă.

În următorul articol voi vorbi despre motivare. Numai bine!

,,Suntem ceea ce facem în mod repetat. De aceea măiestria nu este o faptă, ci o deprindere'' Aristotel